BİR SES BÖLER GECEYİ

    Author: bestemina Genre: »
    Rating

    Ahmet ÜMİT
    Everest Yayınları
    135 sayfa 


    kitapokusak.com Güncel Fiyatı : 6,56 TL



    BİR SES BÖLER GECEYİ / AHMET ÜMİT
    Farkı bir Ahmet Ümit romanı olarak tanımlayabilirim bu kitabı. Farklı derken alıştığımız diğer kitaplarında ki gibi bir cinayet kurgusu üzerine gelişmemiş olmasından bahsediyorum.

    Bir azınlık,hayır iki azınlık üzerine işlenmiş konu. Alevi bir çocuk ve solcu bir adamın ilginç bir şekilde kesişen yolları. 
    12 Eylül öncesi örgütte görev almış ve 1980 darbesi ile de hapse girmiş devrimci bir öğretim görevlisi Süha.
    Süha, bu idealleri uğruna çok şeyini kaybetmesine rağmen günümüzde bile vazgeçmemiş, geçmişi ile yaşayan yalnız bir adam. 
    Diğeri ise Alevi çocuk İsmail.Onun savaşı Süha'dan çok başka.Doğruyu,ilahi aşkı aramak uğruna olan çabası. Ve etrafındakilerin bu konuda yetersizliği ve kimsenin onu anlamaması,ona deli muamelesi yapması onu intihara sürüklemiş. 
    Bu savaşı uğruna ölümü seçmiş İsmail. 

    Süha bir gece Alevi bir köyün yakınlarında kaza yapınca İsmail'in boş mezarı ile karşılaşır. 
    Sonra terk edilmiş gibi duran bu köyde herkesin bir evde toplanmış olduğunu görür ve onları gizlice izlemeye başlar. 
    Bir Cemevi'dir burası.Ve ortada İsmail'in cansız bedeni, etrafında ailesi ve tüm köylüler arasında hararetli bir tartışma başlar. 
    İsmail'in karısı,annesi ve babası İsmail için dinin gerektirdiği gibi gömülmesi için savaş verirken diğerleri intihar ettiği için bunun yapılamayacağını savunurlar. 

    Ve
    Tartışmanın ilginç sonu,
    Açılan tabut, 
    İnsanların gördükleri...


     Ahmet Ümit bir röportajında b kitap hakkında şöyle demiş:
    Sol ve Alevi düşüncesinden yola çıkarak,inancın ve politik ideallerin yaşamımızdaki yeri nedir?Sorusunu soruyor.Politik inanç yada dini inanç olmadan yaşanabilir mi?Yahut yaşamımız tümüyle inanca bağlı olarak yaşanabilir mi ?Soruları etrafında gelişen bir roman. 

    Bu kitabın bir de filmi çekildi. Cem Davran'ın Süha karakterini oynadığı film kitaba oldukça sadık kalınarak yapılmış. 

    Kitabı okudu iseniz filmini de seyretmenizi öneririm.(Fragmanı altta ekledim.)Kafanızda canlandırdığınız köy,cemevi,mezar ve kişileri ekranda görmeniz etki bırakacak.

    ARKA KAPAK :
    Dolunayın ışığında bir köy mezarlığı... Mezarlığın duvarına çarpan bir cip. Gecenin karanlığında uçuşan düşler. Issız köyün ortasında kocaman bir cem evi. Konuğunu yitirmiş bir mezar. Cem töreninde arınmayı bekleyen bir ölü. Bu olanların sessiz tanığı, bir araştırma görevlisi. Yıkılan idealleriyle, sürüp giden yaşamı arasında sıkışıp kalmış bir adam. Alevi inancına farklı bir bakış. Mistik bir gerilim romanı... "Gözüne kestirdiği dal parçasını çekerken çalılığın arkasında bir karartı fark etti. Feneri oraya doğru tuttu. Yanılmamıştı, az ilerde yeşil renkli bir mezar taşı mahzun bir edayla onu süzüyordu. Bu defa korkmadı, hatta içinde, 'Bu mezar neden mezarlığın dışında'' diye merak bile uyandı. Bir-iki adım daha yaklaştı. Ama bu mezar bozulmuştu, iki yanında toprak birikintileri yığılıydı. Yeni bir ürperti dalgası sardı bedenini. Mezarın içini görmemesine karşın, upuzun yatan ölünün yer yer etleri dökülmüş yüzü geldi gözlerinin önüne. Öte yandan aklı hâlâ mantıklı bir açıklamanın peşindeydi. Belki de bu mezar henüz ölmemiş biri için kazılmıştı. Neden olmasın' insanların ölmeden önce de mezarlarını hazırladıklarını biliyordu; iyi de, kazmakla hazırlamak arasında büyük fark vardı. Belki yeri alınır, hazırlıklar yapılırdı ama ölmeden mezar kazdırılır mıydı' Belki de bu mezarı aç kalmış vahşi bir hayvan açmıştı. Eğer öyleyse mezardaki ölüyü paramparça etmiş demekti. Doğrusu, böyle bir görüntüyle karşılaşmak istemezdi. Yine de merakı ağır bastı; cesaretini toplayıp el fenerini mezarın içine doğrulttu. Mezar gerçekten de boştu."

     BU KİTABI SATINALMAK İÇİN kitapokusak.com 'U ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.




    Leave a Reply