ZARGANA / Hakan GÜNDAY

    Author: bestemina Genre: »
    Rating

    Yazar : Hakan Günday
    Yayınevi :Doğan Kitap
    Sayfa Sayısı :205 



    ZARGANA





    Bugün günlerden Hakan Günday, bu ay aylardan Hakan Günday ve sanırım bu yaz Hakan Günday yazı olacak benim için.

    Hakan Günday,’ın tüm kitaplarını alarak sıraya koydum.
    Kinyas ve Kayra ile Piç ‘i okuyalı uzun zaman oldu ve uzun zamandır da diğerlerini de okuyabilmek vardı aklımda. İşte bu 2015 yazını bu kitapları okumaya ayırdım.

    Her okuduğum kitabında bu nasıl bir hayal gücü, bu nasıl bir kitap, nasıl karakterler demeden okuyamadığım Bir Hakan Günday kitabı daha: ZARGANA ‘ da sıra.

    ZARGANA / giriş sayfası


    Okumaya başladıkça hissetmediğiniz bir duygu kalmayacak. Aşırı aşk, nefret, öfke, iğrençlikler ve asıl duygu; acıma duygusu. İçiniz karışmadan da okuyamayacaksınız bu kitabı.
    12 yaşındaki bir çocuğun evinden kaçtıktan sonra bakımevine gidişi ve oradan da kaçarak dört Cezayirli tarafından tecavüze uğraması ile kendini kaybetmesi ve kaybettikten sonra da kendini bulması yolculuğu aslında.

    O artık bir insan değil o yüzden de adı Zargana …

    Kendisi gibi kaçak olan Bety ile yollarının kesişmesi ,sırtlarını birbirlerine vererek hayatlarını idame ettirme yöntemleri ve birbirlerine olan çocuk saflığında aşkları aslında Zargana ‘nın  Zargana olmasının temellerini atıyor.

    Kitabın bir bölümünde Zargana’nın seçtiği insanlara yine seçtiği karakterleri oynatarak kendi çizdiği hayatı yaşatması anlatılırken; bir sonraki bölümünde bunları neden yaptırdığının temellerinin atıldığı çocukluğunu keşfediyoruz.

    Zargana olmasının sebebine inmek için; hayattan beklentisi olmayan ,üzerinde düşünülmüş ve araştırılmış kişilere bir rol ve oyun teklif ediyor. Ve onlara senaryolarını vererek oynaması karşılığında da ret edemeyecekleri para teklif ediyor.
    Hikâyenin en ilginç yanı ise o rolü oynayanlar bir süre sonra senaryoya gerek kalmadan hayatlarını o roldeki insanlar gibi yaşamaya devam ediyor hatta gerçek kimlik ve kişiliklerini kaybediyorlar.

    Zargana yaşanması zor bir çocukluğu yaşanması zor bir hayata çevirerek insanlardan dışlanarak ama onları da kullanarak hayatını devam ettiriyor.
    Taa ki hedef tarih 3 Ekim’e kadar.


    ZARGANA / arka kapak


    "Dünya üzerinde iki tür  insan vardır. Trafikte sarı ışığı gördüğünde frene dokunanlar ve aynı sarı ışık karşısında gazı kökleyenler. "


    Daha detay vermeden ve şiddetle tavsiye ederek iyi okumalar diliyorum.

    Leave a Reply