GÜNAY GAFUR İLE KAHİN ÜZERİNE RÖPORTAJ

    Author: bestemina Genre: »
    Rating



    GÜNAY GAFUR KAHİN 


    Merhabalar  Günay Bey,
    Öncelikle röportaj için çok teşekkür etmek istiyorum.
    Kuklacı’dan sonra sabırsızlıkla beklediğim bu sürece nihayet ulaştık. Uzun zamandır haberini beklediğim yeni kitabınızın çıkışını duymak, kitabı elime almak ve okumak ve sizinle tekrar röportaj yapmak beni son derece mutlu etti.  
    Kitabınızı şu an okuyorum ve 300 lü sayfalardayım ve açıkçası elimden bırakamıyorum.
    Bulduğum her fırsatta okumak ve o sona ulaşmak istiyorum sabırsızlıkla. Kaleminize ve yüreğinize sağlık.
    Yeni kitabınız Kâhin hakkında  merak ettiklerimi elimde geldiğince dilim, döndüğünce derledim  bu röportaj için.
    İşte sorularım:

    KİTAPLIK GÜNCESİ: İlk olarak Kuklacı’dan sonraki süreci merak ediyorum açıkçası.
    Kuklacı’dan yeni kitabınız Kahin’e kadar olan yaklaşık 4 yıllık bu zaman dilimde kitabınız hakkındaki tepkiler ve yaşadıklarınızdan bahsedebilir misiniz?

    GÜNAY GAFUR :Size de merhabalar. Öncelikle ben size teşekkür ederim sevgili Kitaplık Güncesi… Beni unutmadığınız, beklentinizi canlı tuttuğunuz ve güzel sözleriniz için…
    Kuklacı ile Kâhin arasında geçen 3,5 yıllık süreç benim açımdan oldukça memnuniyet vericiydi. Kuklacı’yı okuyan hemen herkesten aynı tepkiyi aldım: Yeni kitabınız ne zaman çıkıyor?
    Okurlarımdan aldığım geri dönüşler motivasyonumu hep diri tuttu. Kuklacı’nın yarattığı etki beklentimin üzerindeydi açıkçası. Belki on binlerce kişiye ulaşamadım ama ulaşabildiğim herkes Kuklacı’yı çok sevdi ve fazlasıyla sahip çıktı. Hepsine sonsuz teşekkürler…
    Asıl önemli olan kitabımı yüz binlerce kişinin okuması değil okuyan herkesin memnun kalması. Sayı nihayetinde rakamlardan oluşan matematiksel bir sonuç ve doğru işler yaptığım sürece bu rakamlar yüz binleri de bulacaktır. Ama okurun ruhunda bıraktığım iz hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar değerli. Bir yazar olarak bunu başardığımı görmekten son derece mutluyum ve bunun peşinde olmaya devam edeceğim.


     KİTAPLIK GÜNCESİ: Kâhin fikri ne zaman oluştu, Kuklacı’nın başarısının etkisi var mıydı yeni kitabı yazmak için; yoksa Kâhin çok öncelerden tasarlanmış ve hayata geçmeyi bekleyen bir proje miydi?

    GÜNAY GAFUR :, Kuklacı’yı bitirmemin hemen ardından doğdu. Kuklacı’nın üzerinde çalışırken başka hiçbir şey düşünmeden sadece ona yoğunlaşmaya özen gösterdim. Ama yeni bir şeylerin doğmaya başladığını da hissediyordum içimde. Yalnızca Kuklacı’ya yoğunlaşabilmek adına bu yeni ve heyecan verici fikirlerin yüzeye çıkmasına izin vermedim. Nitekim Kuklacı biter bitmez, bastırdığım tüm fikirleri serbest bıraktım ve Kahin’le karşılaştım. Böylece Kahin doğmuş oldu.
    Yazım sürecinde Kuklacı’nın başarısı tabii ki itici bir güç oldu benim için. Ancak Kuklacı olmasaydı da sonucun değişeceğini sanmıyorum. Aklımda doğup büyüyen böylesine güçlü bir hikâyenin ortaya çıkması kaçınılmazdı. Nitekim her satırını büyük bir coşku ve heyecanla kaleme aldığım sayflar, Kahin adıyla hayat bulan bir kitaba dönüştü.




    KİTAPLIK GÜNCESİ: Neden Kâhin? Kahinlik /kehanet üzerine yazma fikri nasıl ortaya çıktı .Daha önce bu konular üzerine ilginiz var mıydı?

    GÜNAY GAFUR :Neden Kâhin çünkü fazlasıyla gizemli… Gizem ve o hiç bitmeyen merak benim en büyük tetikleyicilerim… Gizemin yarattığı o puslu ve gergin havayı seviyorum. Yazarken o havayı solumayı seviyorum. Macera gerilim okurlarının bu tür bir kitaptan tam da bunu, tüm duyularını harekete geçiren o gerginliği beklediğini düşünüyorum çünkü onları tanıyorum.
     Kâhin sözcüğünün böyle bir cazibesi var. Geleceği gören birileri çağlar boyunca insanoğlunun ilgisini çekmiş ve merak konusu olmuştur ama bunun ardındaki sır perdesi hala kaldırılabilmiş değil. Ve insanlık hala bu büyük gizemin peşinde… Ben de kendi tarzıma göre bu gizemli topraklarda gezinmeyi istedim.
    Tabii ki çok değerli okurlarımla birlikte.


    KİTAPLIK GÜNCESİ: Karakterler ve konusu üzerinde yaptığınız analizler, çalışmalar (sanırım işin en zor kısmı bu olsa gerek) nasıl ilerledi?

    GÜNAY GAFUR :Haklısınız. Oldukça zor bir süreç bu. Karakterler okura samimi gelmeli. Okuyucu onlarla duygusal bir bağ kurabilmeli. Sevmeli ya da nefret etmeli. Belki de acımalı… Ama ne olursa olsun romandaki karamanlar okurun kalbinde bir yer edinmeli. Bu da gerçek ve tutarlı karakterler yaratmaktan geçiyor.
    Bulmacalarla dolu bir macera romanı yazıyorsanız kurgu da ayrı bir özen gerektiriyor. Kurguya dair atladığınız en ufak bir detay tüm hikayeyi bozabilir. Bu nedenle ilk satırdan son satıra kadar çok dikkatli olmak zorundasınız. En azından bu roman için durum böyle.
    Karakterlerimi yarattıktan sonra ilk önce ben tanıştım. Tek tek, hepsiyle… Ve hikaye içerisinde yaşadıkları olaylara hangi tepkileri vereceklerini öğrendim. Sınırlarını anladım. Sonrası ise heyecanlı ve keyif dolu bir yazım süreciydi. Kurguya ve karakterlere dair tüm hazırlıklarım bittiğinde olaylar akıp gitmeye başladı ve ben de kahramanlarımın macerasına kimi zaman ortak kimi zaman da tanık oldum.



    KİTAPLIK GÜNCESİ: Kitap bittiğinde, son cümleyi de yazdığınızdaki duygularınız nelerdi?

    GÜNAY GAFUR :750 sayfalık büyük bir hikaye sona ermişti. Uzun ve çetrefilli bir yolun sonuna varmıştım. Çetin doğa koşullarına rağmen dağın zirvesine ulaşmayı başarmış bir maceracı gibiydim. Büyük bir coşku ile o tertemiz ve saf havayı derin derin içine çeken bir maceracı… Ama bir yandan da buruk bir yanı vardı. Serüven bitmişti. 750 sayfa ve  üç buçuk sene süren güzel bir serüven…
    Kısacası başarmanın coşkusu ile vedanın burukluğunu aynı anda yaşadım.

    KİTAPLIK GÜNCESİ: Siz ce Kahin nasıl bir kitap oldu ve okuyucular Kahin’de ne bulacaklar?

    GÜNAY GAFUR :Zor bir soru… O yüzden ilk aklıma gelen cevabı vereyim. Kahin, gizem dolu bir kitap. Bilinmeyene karşı duyulan merak her geçen sayfada artarak büyüyor ve okuru içine alıyor. Karanlık bulmacalarla örülmüş, akıl ve korku arasındaki mücadeleye felsefi bir bakış açısıyla yaklaşan uzun soluklu bir hikaye… İçinde bilim var. Kuantum fiziği var. Metafizik var.  Okuyucunun peşinden gideceği esrarengiz cinayetler var. Ve tabii ki sorular, sorular, sorular… Akıl mı galip gelecek yoksa korku mu? Karşınızdaki varlık doğaüstü bir güç mü yoksa sıradan bir insan mı? Eğer herkes gibi biriyse geleceği nasıl görüyor? Eğer üstün bir varlıksa ona karşı kazanmanın yolu ne? Ve bizden ne istiyor?

    Kısacası okuyucular Kahin’de önce can alıcı sorularla karşılaşacaklar. Sonra sayfalar arasına serpiştirdiğim ipuçlarını takip ettiklerinde cevaplar şekillenecek. Son sayfada bulacakları şey ise hayret ve şaşkınlık…

    Biraz iddialı mı oldu ne :)

    Okurun bir gerilim romanından beklediği her neyse onu ve hatta daha fazlasını sunmayı vaat ediyor.


    KİTAPLIK GÜNCESİ: Kâhin’in en can alıcı noktası, en dikkat çekici yanı ne oldu?

    GÜNAY GAFUR :Bunca gerilime, gelişen bunca karanlık, esrarengiz ve ölümcül olaya karşın bunları yaşayan karakterlerin sıcacık insanlar oluşu… Kurgu okuru ne kadar gerecekse kahramanlar da bir o kadar rahatlatacak. Zıtların uyumu
    Gergin, karanlık olaylar ve sıcak, aydınlık insanlar…


    Tabii bu tüm kahramanlar için geçerli değil. Kâhin, yani romana ismini veren baş karakter, hayatları karartmak için son satıra kadar elinden geleni yapmaya ve korku salmaya devam edecek.

     Tabii bu yazar olarak benim fikrim ancak okuyan biri olarak sizin fikrinizi de duymak isterim. Sizce?

    KİTAPLIK GÜNCESİ: Günay Gafur’un yazma serüveni nasıl devam edecek?

    GÜNAY GAFUR :Yola çıkarken bir hedefim vardı. Büyük bir hedef… Ülkemiz polisiye macera gerilim okurlarına “İşte bu!” dedirtmek, Türk macera yazarlarına karşı duyulan önyargıyı kırmak ve bu türü layık olduğu noktaya taşımak… Bir başka ifadeyle çıtayı yükseltmek… Hedefim değişmedi. Kuklacı’dan sonra ikinci durak Kahin oldu. Bu iki roman sayesinde gerilim edebiyatımıza dair bir katkıda bulunabilmişsem ne mutlu bana.
    Bundan sonra da yoluma macera gerilim türü ile devam edeceğimi söyleyebilirim. Tabii bu başlı başına bir tarz ama bir distopya ile ya da dram veya aşk hikayesiyle harmanlayabilirim. Üçüncü kitabım için aklımda şimdiden bir fikir oluştu bile. Büyük bir sürpriz olacağını söyleyip fazla detaya girmeden konuyu kapatalım. Ama dediğim gibi hikayem ne olursa olsun içinde macera, gerilim ve gizem her zaman olacak.

    Bu röportajı okuyan macera gerilim ve polisiye hayranlarından ufak bir ricam var: Ben de dâhil takip ettikleri tüm yazarlar için beklentiyi yüksek tutsunlar. Tutsunlar ki biz yazarlar, en zoruna talip olup en güzelini sunmak için yarışalım.

    Sayfanızda bana yer verdiğiniz için çok teşekkürler, tüm takipçilerinize ve okuyucularıma selamlar…



    One Response so far.

    1. Unknown says:

      Merhaba,

      blogunuzu yeni keşfettim ve çok beğendim. Ayrıca Günay beyin kitabını merak ettim ve sosyal medyadan çekilişinize katılıyorum.
      Takipteyim ve bana da beklerim... :))

    Leave a Reply