Vergilius'un Ölümü

    Author: bestemina Genre: »
    Rating

    Hermann BROCH
    İthaki Yayınları
    504 Sayfa
    Çeviren : Ahmet Cemal

    kitapokusak.com Güncel Fiyatı : 25,28 TL


    Vergilius'un Ölümü / BROCH
    
    Vergilius'un Ölümü:
    Okumayı çok uzun zamandır istediğim ve okumak için de çok uzun bir zaman harcadığım, bu güne kadar en zor okuduğum, buna rağmen bir türlü yarım bırakamadığım kitap olarak okuma tarihime geçmiştir.

    O kadar zor okumama , bir çok gece uyuyakalmama rağmen, bir çevirmenin tam 40 yılını verdiği emeğine saygıdır her şeyden önce bu kitabı okumak.

    Zaman zaman paragrafların başını , nerede kaldığınızı kaçırsanız da,öyle kolayca okuyup,anlayıp bir kenara kaldıramasanız da,tekrar tekrar paragrafta aklınıza takılan bir şey için geri dönseniz de okunur bu kitap , okuyun ... 

    Kitabın en ses getiren , merak ettiren tarafı sanırım çevirmeni ve çeviri süresi.Daha önce bir kitabın çevirmeni  için, kitap kadar bahsedildiğine ben hiç şahit olmamıştım. O yüzden kitabı ilk elime aldığımda sadece çevirmen Ahmet Cemal'in çevirisini anlattığı Sunuş bölümünü okudum . Tabi ki bu giriş ile daha da meraklandım kitabı okumak için .

    Ahmet Cemal tam 40 yılını vermiş bu çeviri için dile kolay ve o da  bi o kadar zorlanmış. Bende kitabın orijinalini okumayı ve okuduğumu anlamayı istediğimi hissettim o satırları okudukça .

    Çok büyük bir başarı.Ellerine ,yüreğine ,sabrına,zamanına sağlık denir sanırım bunun için.

    Gelelim kitabın içeriğine
    Kitap 4 bölümden oluşmuş , 4 bölüm,4 element adı:
    SU : Varış
    ATEŞ : Çöküş
    TOPRAK : Bekleyiş
    HAVA : Eve Dönüş

    Vergilius ; Tam adı Publius Vergilius Maro, Roma İmparatorluğu destanı AENEIS yazan çok ünlü bir sanatçıdır. Kitabın adında da dediği gibi bu ünlü sanatçının ölümünü, son sattlerini anlatıyor ama ölürken keşfettikleri ile beraber.
    Aslında yazdıları , anlattıkları ile gerçeklerin birbirinden  ne kadar farklı olduğunu keşfeder ölürken Vergilius.
    Kendi şiirinde anlattığı,tasvir ettiği,övdüğü  Roma ile dışarıda yaşayan Roma'nın  farkını gördükçe gerçeği yansıtmadığından Aeneis'i yakmak ve kendi de ölmek ister.
    Ve sorguları başlar.. Kim için ? Ne için ? Neden ?


    Vergilius'un Ölümü 2012 yılında tam 67 yıl sonra Türkiye'de yayınlandığında çok ses getirmiş ve bir çok kişi tarafından 2012 'nin kitabı olarak addedilmiştir.


    AHMET CEMAL / ÇEVİRMEN



    TANITIM BÜLTENİNDEN :
    Broch'un Vergilius'u, bugüne kadar romanın esnek ortamı bağlamında gerçekleştirilmiş en sıradışı ve en temel deneylerden biridir." 
    -Thomas Mann-


    Broch, Joyce'tan bu yana Avrupa edebiyatının en büyük romancısıdır ve Vergilius'un Ölümü, Ulysses'ten günümüze kurgunun teknik olarak ne denli ilerlediğinin tek gerçek kanıtıdır. 
    -George Steiner-

    "Vergilius'un Ölümü'nde Broch, tıpkı Proust, Joyce ve Musil gibi, şiirden bilgilendirme amacıyla yararlanmak ve felsefeyi sanat boyutuna yükseltmek tutkusundadır. Bilgiye ulaşmak için çaba harcayan sanatçı; eylemci; öğretici; artık hiçbir görev yüklenemeyen bir çağın başlıca temsilcisi; Vergilius'un arkasında Hermann Broch vardır."
    -Walter Jens-

    Leave a Reply