GALİZ KAHRAMAN / İhsan Oktay ANAR

    Author: bestemina Genre: »
    Rating

    İHSAN OKTAY ANAR 
    İLETİŞİM YAYINCILIK
    192 SAYFA



    İHSAN OKTAY ANAR / GALİZ KAHRAMAN

    Galiz: Kaba ve çirkin,



    İhsan Oktay Anar’dan bir büyülü roman daha.

    Romanın kahramanı İDRİS AMİL EFENDİ; kitabın arka kapağında denildiği gibi ”O hem herkes hem de hiç kimseydi.”

    Sünnetli olarak doğumuyla birlikte dedesinin, pederinin, ayın, güneşin, seyyarelerin, burçların çevresinde döndüğü İdris Amil Efendi Hazretleri küçük yaşta kutup mertebesine erişmişti kendince.

    Boyunun kısa ve tombul oluşuna bile ehemmiyet vermeyen Efendimiz, Leonardo namlı bir sanatkârın çizdiği daire içindeki kollarını bacaklarını açmış sözüm ona mükemmel insan bedenini sırf kendine benzemediğinden kusurlu bulacak kadar kendinden emin bir zattı.

    Hatta bir vitrin camında kendini iki saat dikkatle inceleyen ve neticesinde hem sivilceleri, hem basık burnu, hem fırlak gözleri hem de boyunun kısalığı ile kendine âşık olup, gelip ayaklarına kapanacaklar diye kız taifesine de acır olmuştu.
    Ailenin yegâne delisi olan dayısının haneye girmesi ile hayatı değişen Efendimiz, dayısının yaptığı kumar borçlarından kurtulmak için artık çok sevdiği şiire değil kendini gerçek bir işe vermeliydi. Baş müşterilerinin umumhane kadınlarının olduğu aşçı dükkânında garson olarak işe yerleştirildi.

    Hâlbuki onun asıl işi şiirdi ve bu kadınların yanağından makas alıp kıçını avuçlayarak suratını kıpkırmızı yapıp kahkahayı basmalarına dayanamıyordu.

    Efendimiz kendini hayatın akışına bırakmaya karar verdiğinde Kasımpaşa Belediyesi’nin ilan vitrininde gördüğü “AVAMA AÇIK SAN’ATKAR MÜELLİF KURSU “ ilanına başvurur.

    Ümmü Gülsüm Kıraathanesinde ki bu kursa katılımıyla Efgan Bakara girer hayatına ve edebiyat camiasının ilginç simaları, ilginç hayatları ve ilginç yorumları ile.
    İdris Amil Efendimizin yani Galiz Kahramanımızın sıradan ama sıradan olmayan hayatının bir kısmını ve kendini kitaptan da alıntılarla anlatmaya çalıştım yukarıda.

    Kabadayılıkları, evlilikleri, aşkları, şiirleri, artistliği ve daha da fazlası kitapta…

    Üstelik onun kadar etken diğer karakter Efgan Bakara’nın hikâyesini de es geçmemek gerek. 


    İhsan Oktay takipçilerinin çıkar çıkmaz aldıklarına emin olduğum bu kitabı henüz İhsan Oktay Anar okumayan var ise yazarın büyülü dünyalar sunduğu kitaplarından biri olan Galiz Kahraman’ı İhsan Oktay ile tanışmak için iyi bir seçim olacağını düşünüyorum.


    İyi Okumalar


    Leave a Reply