İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN

    Author: bestemina Genre: »
    Rating


    Yazar :Sabahattin ALİ
    Yayınevi :Yapı Kredi Yayınları
    Sayfa :266



    İyilik demek kimseye kötülüğü dokunmamak değil , kötülük yapacak cevheri içinde taşımamak demektir.

    SABAHATTİN ALİ / İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN 


    İşte son zamanlarda kendimi tüm kitaplarını sırayla okumaya adadığım Sabahattin Ali'nin İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN kitabının en etkileyici, en akılda kalıcı cümlesi.


    İyilik , iyi insan olma üzerine doğru bildiğimiz yanlışlar. Ben de derim zaman zaman "kimseye kötülüğüm dokunmamıştır" diye ve bunu iyi olmak , iyilik diye adlandırırım. Oysa yukarıda ki cümleyi okuduğumda bir durdum ,devam edemedim bir daha okudum ve düşündüm. Acaba o cevher var mı? h e r k e s t e ???

    Kitaptaki Ömer kadar hayır diyememenin ,bir çok insana mecburiyetten, istemeden eyvallah demenin yaptığın tüm yanlışlarında aslında SENin değilde içindeki şeytanın yapmasının çok kabul edilebilir tarafı yok.

     Ancak zaman zaman hatta, bazen sadece karşımızdakini kırmamak adına bile yaptığımız kabullenmelerimiz kişiliğimizden ödün vermelerimizin son haddini gösteriyor bize Ömer karakteri.

    Macide'yi ne kadar sevsede ona ilk  kendini açtığında kendisinin kurtarıcısı olmasını beklediğini söylese de yine de içindeki şeytana uymadan edemiyor.

    Macide'de çok seviyor Ömer'i .Üstelik ne kadar farklı karakterlerde olduklarını bilmesine rağmen.İçindeki gerçek Ömer'i görüyor (Şeytana Uymayan Ömer'i). Ama ekonomik şartlar, çevre (Ömer'in entel ,boş çevresi )yavaş yavaş hazırlıyor sonlarını .

    Çok severek okuyacağınız ve sonunda bittiğinde sizi etkisine alacak bir kitap İçimdeki Şeytan.

    Romandaki kişileri  analizleri ve  iç sesleri ile anlatımına  bir kez daha hayran kalacağınız Sabahattin Ali. (Kuyucaklı Yusuf  gibi)

    Son olarak  içimizdeki şeytan için kitaptaki yorumu paylaşıyorum sizlerle.

    Halbuki ne şeytanı azizim, ne şeytanı? Bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması… İçimizdeki şeytan, pek de kurnazca olmayan bir kaçamak yolu… İçimizdeki şeytan yok… İçimizde aciz var, tembellik var, iradesizlik, bilgisizlik ve bunların hepsinden daha korkunç bir şey, hakikatleri görmekten kaçmak ihtiyatı var…


    SABAHATTİN ALİ - İÇİMİZDEKİ ŞEYTAN -ARKA KAPAK


    Keyifli okumalar ve sevmeniz dileğiyle.


    Leave a Reply